Ramthumna a awmte tan chhiar ngei ngei chi

Ram thumna kan tih USA, Australia leh khawvel ram changkang tak taka awmten hriat ngeingei tur tam tak kan nei a, chutiang zinga pakhat chu DUI an tih Driving Under The Influence hi a ni. Kan tawnga kan sawi dawn chuan Rui chunga mawtor khalh emaw, rui chunga lirthei khawih tihna a ni a, Drunk Driving tia ko pawh an awm.

A bikin USA lam han thlir i la, state hrang hrang dân in anglo mahse Breathalyzer for blood alcohol concent an tih ham-pep hmanga hamin .08 chunglam anihchuan DUI case hmanga man theih a ni. State thenkhatah chuan mahni chenna in counpound a mawtor park emaw, mawtor tih nun (start) mai maiah pawh nise DUI case awrh tir ta pawh an awm nual niin an sawi.

Hampep kan tih Breathalyzer chu kaw chhunga ruihtheih thil awm zat tehna niin a dik tak tak thei zan lova, Blood Alcohol Concent hi BAC tia ko ta mai pawh an awm. BAC result fiah tak hriat theih nan zun (urine) te hman a ni bawk.

DUI vanga man tawh that lohna te:
-Heavy fines an tih Pawisa tam tak chawi tir. – Alcohol abuse treatment. -Comunity Service an tih mipui tana hnatlang thawh tir. -Heaving An Ignition Interlock Device Installed in your Car
(i mawtor khalh chhungah computer a siam ruihtheih thil dah sak) -Suspending your driving lisence. (Tiam chin awm lova khalh phal tawh lohna) -Increasing your car/life insurance rate.
(Insurance bithliah pun tir) -A record of a felony) (Ngawlveipa tia chhinchhiah) -Imprisonment (Jail bang zut tir) te an ni a, kan tarlante zinga khalh phal lohna ringawt pawh chhungkaw chhiatpui tham leh h.eithai pun tirna tham a tling a ni.

Tin, rammi nihna la neiloten DUI vanga man tawh palha Crime list a tel palh chuan Lah Wah Kah (Immigration) nen thubuai so sang tak hmachhawn theihna a ni bawk. Ram chhung awm phal lohna (Deport) pawh tawh sual theih a ni a, lung in tan tir theih a ni bawk.

DUI Manslaughter Charge:
Rui chunga lir thei khalha tawh sual tawh palh a, lir thei chhunga lo chuang vete boral palh tan siam a ni a,
1. Lirthei khalh huna fimkhur lo, mahni nunna leh midang pawh ngaihtuah lova chhiatna thlensak.
(chhiat tawh tam/tlem azirin an la then nual)

2. Fimkhur lo bakah Traffic Law pawh mak ngaih loh..
(chhiat tawh dan azirin an then hrang ve nual bawk a, mi pakhat boral vangin kum 4 a tan theih a ni)

State tinte dan a in ang lova, hetiang DUI vanga tawh sual kan tawk ta palh anihchuan a theih hram chuan mahni mi leh sate hnena zualko vat a tha. mahni mi lehsa ah Ukil an awmlo anihpawn Burmese vel emaw tal hawh hram a tha.

Chu aia tha leh zual chu NI TIN LALPA NEN tia tawngtaina nena ni tin hun hman a ni a, hetiang DUI dan te nen inkungkaihna tel lova hun hmang theuh turin chhiartute zawng zawng duhsakna ka hlan a che u.

Credit: Chichaco, USA.
Lai Forum 2012